Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ - ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ

February 10, 2023 - November 18, 2023
PHILOSOPHY AND METAPHYSICS, ALEXIS KARPOUZOS - INTERNATIONAL FORUM OF WISDOM

Monastiraki 67
Athens 10434
Greece

Speakers:

International Philosophy Center In Athens
(unaffiliated)

Organisers:

International Philosophy Center In Athens

Topic areas

Talks at this conference

Add a talk

Details

Η φιλοσοφία και η κοινωνική θεωρία του εικοστού αιώνα είχαν τα εξέχοντα θύματά της. Τον θάνατο του Θεού που ανήγγειλε ο Νίτσε, ακολούθησε ο θάνατος του υποκειμένου (Lévi-Strauss) και ο θάνατος του συγγραφέα (Barthes). Ήταν μόνο θέμα χρόνου πότε αυτή η μοίρα θα έπληττε την κατηγορία του ανθρώπου ως τέτοιου. «Ο άνθρωπος είναι μια εφεύρεση πρόσφατης ημερομηνίας», έγραψε ο Φουκώ, «και μια εφεύρεση που ίσως πλησιάζει στο τέλος της» . Εκτελώντας την εικασία του Φουκώ, ο Ντεριντά (1982) κήρυξε το τέλος του ανθρώπου στο «Finis homini» του, ακολουθώντας το γράμμα του Χάιντεγκερ για τον ανθρωπισμό και την ανθρωποκεντρική αποδόμηση της δυτικής μεταφυσικής. Ο λόγος για τον ανθρωπισμό, ο οποίος είχε τροφοδοτήσει την ιστορία της ευρωπαϊκής σκέψης από το αρχαίο «Γνώρισε τον εαυτό σου», μέσω της αναγεννησιακής ανανέωσής του στους Pico della Mirandola και Marsilio Ficino, στη φιλοσοφία του Διαφωτισμού με τον Rousseau και τον Kant, μέχρι τον νεοκαντιανισμό των αρχών του εικοστού αιώνα, τον υπαρξισμό,τον δομισμό και τον αποδομισμό, οδηγήθηκε σταδιακά σε αδιέξοδο.

Τα μεταανθρωπιστικά κινήματα έχουν διατυπώσει ενδιαφέρουσες σκέψεις. Στις διαφορετικές εκδοχές και φωνές τους έχουν παράσχει βασικές διορθώσεις στις παθολογίες του παραδοσιακού ανθρωπισμού (Haraway 2007· Morton 2013· Kohn 2014· Latour 2015· Danowski και Viveiros de Castro 2016). Διδάσκουν σύνεση και προσοχή με τις οντολογικές διακρίσεις (δηλαδή, ανθρώπινος έναντι μη ανθρώπινου, άνθρωπος εναντίον πραγμάτων, προϊστορικός έναντι ιστορικού, εγγράμματος εναντίον αγράμματος, προμοντέρνος εναντίον σύγχρονου, κ.λπ.), οι οποίες εξελίσσονται σε πολιτικές ή οικονομικές στρατηγικές με θανατηφόρες συνέπειες για όσους βρίσκονται στην άλλη πλευρά της οριοθέτησης (Tsing et al. 2017).

Τα ερωτήματα ''τι είναι ο άνθρωπος'' και ''τι μάς κάνει ανθρώπους'' τίθενται ριζικά μέσα στο πλαίσιο των σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Το ερώτημα του Κόσμου, της σκέψης, της τέχνης, της τεχνικής και των πολύπλοκων σχέσεων τους τίθενται καίρια και ριζικά.  Η μετα-οντολογική διερευνηση των ερωτημάτων που θα επιχειρήσουμε να στοχαστούμε υπερβαίνει τον μεταφυσική διαχωρισμό ανθρώπου και Κόσμου, υποκειμένου και αντικειμένου, τον καρτεσιανό διαχωρισμό΄σώματος και νου, προτείνοντας μια αντίληψη του νου ως ενσωματωμένη σχεσιακή διαδικασία και του σώματος ως σχεσιακή κίνηση, που ενεργεί από το μοριακό και το βακτηριακό, μέχρι το ατομικό και ψυχικό, μέχρι το κοινωνικό, πλανητικό και κοσμικό επίπεδο και σε άλλες διαστάσεις της εμπειρίας.

Supporting material

Add supporting material (slides, programs, etc.)

Reminders

Registration

No

Who is attending?

No one has said they will attend yet.

Will you attend this event?


Let us know so we can notify you of any change of plan.

Custom tags:

#Athens events